Opleiding, korte inhoudsopgave
Illustrator module 1
Adobe Illustrator is het ideale programma voor het maken van decoratieve elementen en logo's. Er kan nog heel wat meer mee: het programma is bedoeld om te illustreren en is voor het vormgeven van bijvoorbeeld visitekaartjes en posters ideaal en superieur aan InDesign. U gaat tijdens uw opleiding Grafisch Vormgeven dus ook leren werken met Adobe Illustrator. Zo kunt u logo's en versierende elementen maar ook eigen illustraties gebruiken in uw tijdschriften, brochures en ander drukwerk.
Les 1: kleur en vorm
Tijdens deze les gaat u leren werken met vorm en kleur. U gaat leren kijken naar hoe objecten zijn opgebouwd en daarmee is deze les ook een les in 'tekenen' en 'gewaarwording'. U gaat elementen structureren en zelfs al beginnen met het natekenen van bepaalde objecten.
Het verdelen van elementen komt ook aan bod: in Illustrator zult u regelmatig alles op de goede plek moeten zetten en verdelen.
Keywords van deze les:
Vorm en kleur, geometrische objecten, kijken en tekenen, de grondslag van illustreren, leren kijken naar vorm, uitlijnen en verdelen
Les 2: tekenen en lagen
Illustrator is natuurlijk het meest bekend als programma waarin illustraties kunnen worden gemaakt. En deze les gaat u dat dus ook al doen.
U gaat ook werken met lagen en slimme tips en trucs leren voor wanneer u deze lagen gebruikt.
Keywords van deze les:
Vrije tekeningen, illustreren, lagen, slimme lagen, lagen inzetten voor speciale doeleinden, bijzondere randeffecten, tekengereedschappen
Les 3: transformeren & simuleren
Tijdens deze les gaat u leren hoe u objecten op verschillende manieren transformeert. Dit lijkt eenvoudig (en is het vaak ook) maar onder de kap van de gereedschappen en functies zitten verrassende extra's.
U gaat tijdens deze les ook werken met samengestelde paden. Zo kunt u wel heel bijzondere vormen maken.
Keywords van deze les:
Transformaties, transformatiegereedschappen, slimme combinaties, slim spiegelen, roteren, bijzondere handige instellingen, pathfinder, paden
Les 4: artwork omkleuren &
Slimme transformaties
Deze les is gewijd aan het professioneel omkleuren van ontwerpen. Zo kunt u straks uw klant diverse variaties van uw ontwerpen presenteren. Dit is ook een ideale les voor het werken met voorstellen en plattegronden: u kunt wat u tot nu toe hebt geleerd combineren om wel heel slim om te gaan met de presentatiemogelijkheden in Illustrator.
Keywords van deze les:
Omkleuren, ontwerpen bijkleuren, kleuren instellen, verzadiging, kleurbalans, elementen bijsnijden, ontwerpen presenteren
Les 5: maskers
Tijdens deze les gaat u aan de slag met maskers. De technieken die u leert zijn niet alleen nuttig te gebruiken maar ook in te zetten voor bijzondere effecten. U leert alles tijdens deze les.
Keywords van deze les:
Maskers gebruiken, delen maskeren, een ontwerp maskeren, slimme lagen gebruiken, eigen invullingen gebruiken, een invulling plaatsen
Les 6: tekst en spelen
Deze les leert u werken met tekst in Illustrator. Er zijn zeer veel mogelijkheden voor tekst in Illustrator en het is fijn te weten wanneer u wat het beste in kunt zetten.
U gaat tekst erna ook gebruiken in grafieken en speciale ontwerpen.
Tijdens deze les leert u nog een paar bijzonder leuke extra transformatiemogelijkheden kennen. Deze les is een lange les van drie uur.
Keywords van deze les:
Tekst, tekstkaders, opmaak en vormgeving, posters, tekst lezen, kolommen en structuren, grafieken, bijzondere transformaties, plezier met Illustrator
Illustrator module 2
Les 1: werken met de pen
De pen is het meest gevreesde gereedschap in Illustrator. Tenminste: als u nog niet weet hoe hij werkt. En leren hoe hij werkt gaat u tijdens deze les zeker leren. U begint vanaf nul en maakt kennis met het gereedschap. Tijdens de les leert u vervolgens allerlei handige instellingen en trucs.
Keywords van deze les:
De pen, paden, pengereedschap, paden splitsen, paden combineren, bezier, curve, ankerpunt
Les 2: overtrekken met de pen
U gaat tijdens deze les voortborduren op wat u de vorige les leren en het pengereedschap gebruiken om over te trekken. U kunt eigen schetsen overtrekken maar ook elementen uit stockfoto's of eigen beeldmateriaal. En dit doet u niet op de automatische piloot: u gaat leren hoe u dit professioneel doet.
Keywords van deze les:
Overtrekken in Illustrator, slimme instellingen tijdens overtrekken, technisch tekenen, speels overtrekken
Les 3: actieve mogelijkheden
Tijdens deze les leert u zeer bijzondere mogelijkheden kennen voor het opmaken van ontwerpen. Niet alleen dat: u leert ook hoe u dit dient te doen en welke zaken u dient te vermijden. Samengestelde paden, gesplitste paden en snelle invulling van onderdelen: alles komt aan bod tijdens deze les.
Keywords van deze les:
Actieve gereedschappen, paden combineren, verf, samenstellen van paden, combineren van vaardigheden
Les 4: werken voor
diverse media
Deze les behandelt de mogelijkheden die Illustrator biedt om onder andere op te slaan voor internet. Maar niet alleen dat: u kunt ook opslaan voor andere media. Hoe u dat zo optimaal mogelijk kunt doen leert u deze les.
Keywords van deze les:
Verschillende media, bestanden uitwisselen, combineren met Photoshop, tips en trucs, opslaan voor gebruik in andere applicaties
Les 5: Perspectief
Tijdens deze les leert u met de effecten van Illustrator werken. U gebruikt deze niet alleen om uw ontwerpen van extra's te voorzien maar ook om meer mogelijkheden te hebben.
Keywords van deze les:
Effecten, dynamiek, rasteren, bestandstypen
Les 6: symbolen
en EXTRA EFFECTEN
Een onderdeel dat op het eerste gezicht heel eenvoudig lijkt biedt een wel zeer ruim en verrassend pakket aan mogelijkheden als u er zich eenmaal in verdiept. En verdiepen is zeker iets wat u deze les gaat doen. U gaat werken met de Illustrator symbolen en onder andere bibliotheken aanleggen voor regelmatig terugkerende elementen.
Keywords van deze les:
Symbolen, bibliotheken, pen en symbolen, kleuren, handige tips
Illustrator afsluitende toetsen
Er zijn voor de Illustrator module twee toetsen: een voor niveau 1, de ander voor niveau 2. U kunt deze toetsen direct na de Illustrator modules afleggen of u doet ze op een ander tijdstip. U kunt de toetsen op dezelfde dag doen maar ook op verschillende dagen.
U kunt de toetsen tot binnen twee maanden na afronding van uw opleiding doen.
Photoshop module 1
Als vormgever gaat u in InDesign beeldmateriaal en tekst samenvoegen tot een aantrekkelijk geheel. Tegenwoordig wordt van grafisch vormgevers steeds meer verlangd. U zult in de praktijk beeldmateriaal vaak moeten kunnen bewerken. Dat gaat u doen met Illustrator en met Photoshop. Met Illustrator bewerkt u vector gebaseerd materiaal als logo's en illustraties, met Photoshop fotografisch materiaal als stockfoto's en eigen foto's.
Les 1: fotocollages maken
U gaat tijdens deze les leren hoe u elementen vrijstaand maakt en kunt combineren: u gaat dus ook al werken met lagen.
Als u iets hebt uitgesneden wilt u natuurlijk dat het mooi met andere elementen te combineren is. Tijdens deze les leert u hierop dus ook letten.
Keywords van deze les:
Fotocollage, foto's combineren, vrijstaand maken, uitsnedes bewerken.
Les 2: kleur en schilderen
Tijdens deze les leert u letten op kleur. U gaat ook werken met bijzondere invullingen die belangrijk zijn voor het maken van achtergronden. Zo kunt u straks beter producten presenteren.
U gaat ook tekengereedschappen gebruiken. Al tekent of schildert u niet: in Photoshop hebt u deze gereedschappen dagelijks nodig: ze staan aan de basis van zeer veel fotobewerking. En daar gaat u deze les dus ook al mee beginnen.
Keywords van deze les:
Kleur, gradient, invullingen, schilderen, tekenen, retoucheren
Les 3: fotocorrecties &
beeldmateriaal op maat maken
Deze les snijdt u foto's bij en maakt ze precies op maat. U herstelt ook perspectief. U maakt ook kennis met de eerste foto correcties. U geeft delen meer of minder contrast, herstelt kleuren en werkt met verscherping en vervaging.
Keywords van deze les:
Fotocorrectie, retoucheren, bijsnijden, perspectief herstellen, op maat maken, beeldbewerking
Les 4: handigheidjes, tips & trucs
Tijdens deze les leert u allerlei handige zaken om efficiënt te kunnen werken. U leert hoe u zo goed mogelijk transformeert en waar u tijdens transformeren op moet letten. U gaat bovendien uw documenten structureren en voorzien van extra's om elementen perfect vindbaar te maken.
U leert extra technieken om nog betere selecties te maken. Bovendien integreert u zaken uit de vorige lessen zodat de behandelde onderdelen goed kunnen worden gecombineerd.
Keywords van deze les:
Lagen, structuur, filters, creatief, fotobewerking, selecties aanpassen, slimme selectiecombinaties, kennis integreren
Les 5: filters
U werkt deze les met de filters. Filters kunnen worden gebruikt voor speciale effecten en voor bijzondere correcties. De filters vormen een belangrijk onderdeel van Photoshop, ze worden lang niet alleen voor leuke maar vooral ook voor nuttige aanpassingen gebruikt.
Keywords van deze les:
Tekst, tekstmaskers, kleur, creatief met selecties, anti alias, tekstkaders, tekstsoorten, lettertype
les 6: tekst
Tekst is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een ontwerp. Er zijn zaken waar u op moet letten als u tekst in Photoshop gebruikt. Bovendien biedt het werken met tekst bijzonder veel leuke extra's die u dus ook gaat leren.
Keywords van deze les:
filters, creatieve collages, slimme combinaties met bijzonder uiterlijk
Photoshop module 2
Les 1: werken met resoluties
Deze les is gewijd aan het werken met resoluties. Dit is echt een onderdeel dat u zult moeten leren kennen: u krijgt er direct mee te maken als u ontwerpen moet aanleveren voor druk of gebruik in andere programma's.
Keywords van deze les:
PPI, DPI, verschil tussen DPI en PPI, resolutie, beeldresolutie, documenten schalen, interpolatiemethodes
Les 2: speciale aanpassingen
Een foto zal meestal nog niet optimaal zijn als u hem gaat gebruiken. De kleuren moeten worden gecorrigeerd, elementen moeten worden onverzadigd of juist meer verzadigd. De puntjes op de i zet u tijdens deze les.
Keywords van deze les:
Verzadiging, verscherping, correcties, foto's optimaliseren, zwart en wit, speciale effecten, sepia, sfeer
Les 3: speciale bewerkingen
en multimedia
Photoshop biedt veel bewerkingsmogelijkheden. Een paar springen er zo uit in mogelijkheden dat ze meer aandacht verdienen. U gaat leren hoe u elementen op verschillende manieren kunt transformeren en optimaliseren.
Uw opleiding is niet compleet als u niet weet hoe u beeldmateriaal zo optimaal mogelijk opslaat. Deze les is hieraan dus ook gewijd.
U leert ook diverse bestandstypen kennen zodat u weet wanneer u welke soort kunt gebruiken en wat hun voor- en nadelen zijn. In de praktijk kunt u dan snel en vaardig de juiste beslissing nemen.
Keywords van deze les:
Speciale transformaties, speelse aanpassingen,
Opslaan voor meerdere media, diverse bestandstypen, TIFF, JPEG, BMP, layered, RAW, NEF, PNG, GIF
Les 4: fotorestauratie
Deze les is gewijd aan het restaureren van bestanden. Iedereen kan wel een puistje wegwerken maar hoe u dat professioneel doet leert u tijdens deze les. U gaat bovendien op nog heel wat manieren bestanden restaureren en slimme tips en trucs uit de vorige lessen combineren.
Keywords van deze les:
Rimpels en puistjes verwijderen, portretrestauratie, beschadigde bestanden bewerken
Les 5: patronen en brushes
Tijdens deze les gaat u leren hoe u patronen maakt voor gebruik in Photoshop. U gaat diverse gereedschappen en functies gebruiken om patronen te maken. Er wordt gelet op diverse zaken zodat van alles kan worden gecombineerd.
Meer weten over 'echte dessins' zoals in de behang- en modeindustrie worden gebruikt? U vindt de informatie op de Photoshop dessins cursus pagina.
Tijdens deze les gaat u ook uw eigen brushes maken zodat u met alle mogelijke gereedschappen die deze gebruiken uw eigen effecten kunt bereiken.
Keywords van deze les:
Dessins, speciale invullingen, patronen, patroongereedschappen
les 6: speciale transformaties
Tijdens deze les werkt u met bijzondere transformaties en gebruikt u speciale effecten voor het maken van wikkels of het restaureren met perspectief
Keywords van deze les:
Transformeren, vervloeien, schilderen, oppervlak en structuur, perspectief
Photoshop afsluitende toetsen
Er zijn voor de Photoshop module twee toetsen: een voor niveau 1, de ander voor niveau 2. U kunt deze toetsen direct na de Photoshop modules afleggen of u doet ze op een ander tijdstip.
U kunt de toetsen op dezelfde dag doen maar ook op verschillende dagen.
U kunt de toetsen tot binnen twee maanden na afronding van uw opleiding doen.U kunt de toetsen tot binnen twee maanden na afronding van de verschillende modules doen.
InDesign module
Tijdens de InDesign module komen alle onderdelen die u geleerd hebt bij elkaar. U kunt logo's ontwerpen, foto's bewerken en u weet hoe u illustraties vanaf nul maakt. U hebt tijdens Illustrator al met tekst leren werken: u bent klaar voor de overstap naar InDesign. U gaat in InDesign alle elementen mooi bij elkaar leren plaatsen en tijdschriften, brochures, boeken of andere meerbladige documenten maken.
Les 1: kennismaken met inDesign
Tijdens deze les gaat u kennismaken met InDesign. Een van de belangrijkste zaken is gevoel krijgen voor kleur en vlakverdeling. Dit komt tijdens deze les al aan bod en wordt tijdens de komende lessen uitgebreid. Ook kleurenleer komt tijdens deze les aan bod.
U gaat werken met diverse gereedschappen en leren wat ze in hun mars hebben.
Keywords van deze les:
Vlakverdeling, kleur, evenwicht in opmaak, consistent kleurgebruik, invullingen opslaan, tint en kleur
Les 2: werken met tekst
Tekst is in InDesign zeer belangrijk. Tekst opmaken en typografie verdienen dan ook de volle aandacht. U kijkt tijdens deze les dus ook goed naar de eerste instellingen voor tekst.
Keywords van deze les:
Tekst opmaken, kolommen, paragrafen, tekstindeling, paragraafopmaak, tekstkaderopmaak, typografie, tekst en vormgeving
Les 3: werken met beeldmateriaal
Naast tekst is beeldmateriaal in InDesign belangrijk. En het lijkt zo eenvoudig: een beeld invoegen. Maar onder de oppervlakte kan er heel wat mis gaan. Tijdens deze les leert u hoe u alles beheersbaar houdt en hoe u de ingevoegde beelden optimaal kunt inzetten voor een mooie vormgeving.
Keywords van deze les:
Beeldmateriaal invoegen, links bekijken, resolutie in de gaten houden, beeldmateriaal bewerken, gekoppelde bestanden, tekst en beeld combineren
Les 4: masters en tekststijlen
Tijdens deze les gaat u leren werken met de zogenaamde 'masters' en stramienen. Deze vormen het hart van een opmaak voor meerbladig materiaal. U gaat leren werken met de verschillende mogelijkheden die InDesign hiervoor biedt.
Ook de tekststijlen komen aan bod: tekenstijlen en paragraafstijlen, alles wordt behandeld.
Keywords van deze les:
Master, beeldmateriaal, layout, stramien, kolommen, evenwichtige opmaak, spreads en multiple masters
Les 5: lagen, tips en tekenen
U gaat tijdens deze les kennis maken met de InDesign lagen. Deze zijn bijzonder handig voor het professioneel opmaken van documenten die naar de drukker moeten. Wat u dient te laten en vermijden komt aan bod.
U gaat ook werken met speciaal geplaatste tekst en kijken naar wat u kunt doen met samengestelde paden. Zo kunt u elementen maken die de vormgeving van de pagina nog makkelijker en mooier maken.
Keywords van deze les:
Beeldmateriaal invoegen, links bekijken, resolutie in de gaten houden, beeldmateriaal bewerken, gekoppelde bestanden, combineren van beeld en tekst
Les 6: vormgeven en extra's
Tijdens deze les gaat u kennismaken met echte vormgeven: u gaat daadwerkelijk grafisch ontwerpen. Tijdens deze les leert u hoe u InDesign kunt gebruiken voor het opmaken van media met speciale vereisten. U gaat kijken naar consistente vlakverdeling en positionering van beeld en tekst. TiU leert een spread aantrekkelijk opmaken. Welke kleuren werken goed samen, wanneer gebruikt u welke kleursoort, wat is een goed lettertype voor een bepaald doel, welk lettertype dient u juist te vermijden en hoe kunt u, als u eenmaal over voldoende kennis bezit, het bovenstaande negeren en doen wat u wilt? Alles komt aan bod.
Keywords van deze les:
Boeken, voorpagina's, spreads, consistente layout, combineren van stijlen, speciale tekstmogelijkheden
Afsluitende module: examen
Tijdens deze les maakt u een compleet tijdschrift. Natuurlijk kunt u niet in twee uur zo'n opdracht af krijgen: u zult hier tijdens uw cursus dus ook naar toewerken en zijn voorbereid.
Uw eigen tijdschrift: vorm en stijl
Na wat u hebt geleerd kunt u een formaat en opmaak bepalen voor een tijdschrift. U bepaalt zelf waar uw tijdschrift over gaat of kiest uit de onderwerpen die we voorstellen.
Uw eigen tijdschrift: beeldmateriaal
In het tijdschrift gebruikt u beeldmateriaal dat u zelf in de correcte resolutie hebt opgemaakt, op kleur hebt gebracht en gerestaureerd.
Uw eigen tijdschrift: illustraties
U gebruikt in uw tijdschrift ook decoratieve elementen die u in Illustrator hebt gemaakt, compleet met een eigen logo.
Aan het eind van deze opleiding kunt u vanaf nul logo's ontwerpen en illustraties maken, professioneel foto's bewerken en bovendien een aantrekkelijke layout maken van aangeleverd en zelf geproduceerd beeldmateriaal en goed opgemaakte tekst.