Cursus, korte inhoudsopgave
Blok 1: code & Dreamweaver
HTML, CSS en Dreamweaver
Dit deel van de opleiding leert u code (HTML, CSS en wat scripting) en Dreamweaver. U leert vanaf nul websites maken. Eerst met code, erna met Dreamweaver. Code is belangrijk: zo kunt niet alleen in Dreamweaver werken maar ook in andere Content Management Systems.
Les 1: kennismaken met HTML
Tijdens deze les gaat u kennismaken met HTML. U gaat de syntax van HTML leren kennen en deze in kladblok schrijven. De HTML code lessen zijn belangrijk: als u later met bijvoorbeeld WordPress, Joomla, Drupal of Typo3 aan de slag zou willen is het kennen van de code cruciaal om standaard sjablonen aan te passen en eigen sjablonen te kunnen maken. Bovendien is HTML code erg leuk om te leren.
Aan het eind van deze les kunt u vanaf nul eigen webpagina's maken met beeldmateriaal, tekst en kleur.
Les 2: structuren van HTML
Deze les gaat u verder met HTML in kladblok. U gaat interactie inbouwen: werken met diverse soorten links. U gaat bovendien kennis maken met HTML structuur die bijvoorbeeld voor het maken van nieuwsbrieven cruciaal is.
Aan het eind van deze les kunt u webpagina's maken en aan elkaar verbinden en werken met diverse soorten interactiviteit.
Les 3: CSS code
Tijdens deze les gaat u kennismaken met CSS: cascading stylesheets. U gaat de pagina's die u met HTML opbouwt, nu vormgeven door de extra code van CSS in te zetten. U leert diverse onderdelen van CSS kennen zodat u de diverse elementen op de pagina kunt opmaken.
Aan het eind van deze les kunt u uw eigen HTML pagina's opmaken en elementen als links en beeldmateriaal van een speciaal uiterlijk voorzien.
Les 4: werken met Dreamweaver
Deze les is gewijd aan het leren kennen van Dreamweaver. U leert handige instellingen kennen maar gaat ook direct concreet aan de slag. U gaat webpagina's aanmaken en vormgeven en leren hoe u in Dreamweaver met HTML en CSS kunt werken.
Aan het eind van deze les weet u uw weg in Dreamweaver te vinden en kunt u vanaf nul meerdere pagina's samenstellen en koppelen.
Les 5: stylesheets gebruiken
Deze les is een belangrijke les: u gaat leren werken met diverse soorten stylesheets. Stylesheets zijn cruciaal voor het opmaken van HTML pagina's. U kunt er hele websites consequent mee vormgeven en met een handomdraai het ontwerp van een website aanpassen.
Aan het eind van deze les kunt u met Dreamweaver meerdere pagina's opmaken, aan elkaar verbinden en met diverse soorten stylesheets werken.
Les 6: interactieve elementen gebruiken, hosting, domeinen en uw website uploaden
U gaat leren werken met webformulieren en andere interactieve elementen in uw websites gebruiken. U leert waar u bij het gebruiken van formulieren op moet letten.
Tijdens deze les leert u ook van alles over hosting, domeinen en het uploaden van websites. Er is tijd om vragen te stellen zodat u met een gerust hart thuis aan de slag zult kunnen. Deze les is extra lang: hij duurt drie uur.
Aan het eind van deze les kunt u vanaf nul HTML en CSS code sturen en gebruiken in diverse beheersystemen. U kunt bovendien interactie aan de pagina's toevoegen en een complete website vormgeven met stylesheets.
Les 7: tussentijdse toets
Tijdens deze les krijgt u diverse opdrachten om uw kennis te toetsen. De toets bevat een multiple choice deel maar ook concrete opdrachten. U kunt deze toets ook aan het eind van de complete opleiding doen.
Blok 2: geavanceerde layouts
Les 1: efficiËnt met Dreamweaver
Deze les is gericht op het winnen van tijd met behulp van de vele verrassende extra's die Dreamweaver biedt. Tijdens deze les gaat u leren welke handige funties Dreamweaver te bieden heeft als u eenmaal als professionele webdesigner aan de slag gaat. Verrassende extra's komen aan bod.
Les 2: elementen positioneren
Deze les gaat u kennis maken met gepositioneerde elementen. U gaat layouts leren maken voor websites die voor elke browser en reader geschikt zijn.
Les 3: speciale positionering
Tijdens deze les maakt u kennis met bijzondere manieren om de onderdelen van een website te plaatsen en positioneren. Kennis maken met het 'box model' en heel wat meer komt aan bod.
Les 4: Content management
Dreamweaver is met recht een krachtig CMS systeem. U leert hoe u dit content management system kunt gebruiken en ook hoe u met sjablonen (Dreamweaver templates) werkt. Natuurlijk from scratch: u beheerst inmiddels code en niets is beter dan een eigen ontwerp.
Les 5: Speciale CSS opmaak
U gaat tijdens deze les werken met bijzondere extra CSS mogelijkheden. U gaat wat u geleerd hebt combineren om krachtige classes, styles en andere opmaak te maken om de elementen precies zo vorm te geven als nodig is.
Les 6: bijzondere interactie
Deze les is een extra lange les. U gaat werken met dynamische interactiemogelijkheden van Dreamweaver en de gegenereerde code leren aanpassen.
U gaat ook aan de slag met speciale scripts zodat de elementen op de pagina bijvoorbeeld kunnen worden verborgen of opgeroepen wat voor websites ideaal is.
Les 7: tussentijdse toets
Tijdens deze les krijgt u diverse opdrachten om uw kennis te toetsen. U maakt vanaf nul een website met alle nodige onderdelen, interactie en functionaliteit. U uploadt de website naar een server en hebt alles geregeld met een host.
U kunt deze toets ook aan het eind van de complete opleiding doen. Dat is meestal fijn: zo kunt u uw eigen Photoshopbeelden ook invoegen als u die module pas na de Dreamweaver volgt.
Aan het eind van deze module kunt u zich uitstekend redden met HTML en CSS en kunt u Dreamweaver als webeditor gebruiken. Niet alleen dat: door uw kennis van HTML en CSS kunt u zich prima redden in onder andere WordPress, Joomla en andere CMS systemen. U kunt websites bouwen met speciale formuleren,
Blok 3: Photoshop
Als webdesigner zult u beeldmateriaal in de websites moeten invoegen. Tegenwoordig wordt van webdesigners steeds meer verlangd. U zult in de praktijk deze beelden ook moeten kunnen bewerken. Dat gaat u doen met Photoshop.
Als u Photoshop al beheerst kunt u deze module omwisselen met Illustrator.
Les 1: kennismaken met Photoshop
Tijdens deze les gaat u kennismaken met Photoshop. U gaat uitsnedes maken en deze verfijnen met diverse gereedschappen. U gaat werken met lagen en hun mogelijkheden en een eerste fotocollage maken waarbij u let op de netheid van de uitgesneden elementen. Zo kunt u op een goede manier foto's combineren.
Aan het eind van deze les kunt u vanaf nul een fotocollage maken met elementen die u uit verschillende foto's haalt.
Les 2: kleur,
invullingen en schilderen
Deze les is gewijd aan kleur en schildertechnieken. Ook al gaat u later in Photoshop misschien niet echt schilderen, toch zijn penselen en hun instellingen van doorslaggevende waarde omdat ze in vele gereedschappen worden gebruikt. De fijne kneepjes en zelfs de eerste retoucheertrucs komen tijdens deze les aan bod.
Aan het eind van deze les kunt u bijzondere achtergronden maken en met speciale instellingen werken om foto's bij te werken.
Les 3: op maat maken
en retoucheren
Deze les is gewijd aan het werken met onder andere herstellen van perspectief en retoucheren. U gaat ook aan de slag met slimme instellingen om beeldmateriaal op maat te maken.
Aan het eind van deze les kunt u meerdere foto's dezelfde afmeting geven, perspectief herstellen, beelden bijsnijden en zelfs foto's corrigeren in scherpte, kleur en contrast.
Les 4: handigheidjes
in Photoshop
Het is tijd voor handige instellingen en handelingen: u wordt zo efficiënt en verliest geen tijd. Tijdens deze les leert u allerlei tips en trucs en handige functies.
U gaat bovendien aan de slag met speciale selectiemethodes. De les is bijzonder handig en u zult er in de praktijk elke dag plezier aan beleven.
Dit is een langere les van minimaal drie uur, afhankelijk van de groepsgrootte.
Aan het eind van deze les kunt u moeiteloos selecties maken, uw documenten organiseren en bovendien op een snelle manier elementen uitwisselen. U zult professionele selecties kunnen maken om perfecte fotocollages te creëren.
Les 5: Filters
Tijdens deze les komen de uitgebreide filters aan bod. Veel cursisten hebben hier al eens naar gekeken maar weten niet wat er kan worden ingesteld om op een professionele manier te werken. Slimme tips, veel voorbeelden en concrete uitdagingen helpen u om precies het resultaat te krijgen dat u nodig hebt..
Aan het eind van deze les kunt u beeldmateriaal herstellen en verfraaien en mooie galeries maken voor gebruik op bijvoorbeeld webpagina's.
Les 6: tekst in Photoshop
Tijdens deze les leert u alles wat Photoshop te bieden heeft op tekstgebied. U gaat tekst in uw ontwerpen integreren en bovendien met tekstmaskers werken.
Aan het eind van deze les kunt u vanaf nul een ontwerp in Photoshop maken. U kunt hierin tekst combineren met extern beeldmateriaal en perfecte fotocollages maken.
Les 7: de toets
Tijdens deze les krijgt u diverse opdrachten om uw kennis te toetsen en trucs te leren en wordt uw werk geëvalueerd. U kunt deze toets ook aan het eind van de opleiding doen.
Aan het eind van deze modeule kunt u vanaf nul een compleet ontwerp in Photoshop maken. U kunt hierin tekst integreren, elementen retoucheren en corrigeren en beeldmateriaal uit bijvoorbeeld Stockfoto's verwerken. Deze module is ideaal voor het maken van banners voor internet. U kunt nu bovendien een website in Photoshop ontwerpen.
Les 1: multimedia
Deze les is gericht op het professioneel opslaan voor gebruik in websites en andere media. U leert diverse bestandstypen en hun voor- en nadelen kennen om in de praktijk de goede keuze te kunnen maken.
Blok 5: Flash
Als webdesigner zal vaak van u worden verlangd dat u een geanimeerde banner maakt, een logo animeert of een losse Flash animatie maakt. Flash wordt bovendien veel gebruikt voor apps (ook voor iPad!) dus met Flash slaat u veel vliegen in een klap.
Les 1: de eerste ontwerpen
Tijdens deze les gaat diverse kleuren en vormen combineren en goed kijken naar objecten om u heen om die in Flash te kunnen tekenen. Kleur en invulling zijn van doorslaggevend belang: zo kunt u uw ontwerpen meer diepte geven en ze realistischer of juist gestileerder maken.
Na deze les kunt u diverse soorten elementen op het Flash toneel plaatsen. U kunt werken met kleuren en invullingen en een document structureren.
Les 2: tekenen en tekst
Tijdens deze les gaat u kennis maken met de tekengereedschappen. U gaat intuitieve tekeningen leren maken, illustraties uit de vrije hand. U leert waar u op dient te letten en wanneer welk gereedschap handig is.
U importeert diverse bestandstypen en gebruikt die in uw Flash animatie. Met beeldbestanden kunt u veel als u weet waar u op moet letten.
Ook tekst komt aan bod. U leert heel wat trucs: alles wordt tijdens de les uit de doeken gedaan.
Na deze les kunt u met de tekengereedschappen werken om vrije illustraties te maken. U kunt uw artwork organiseren en bovendien verschillende bestandstypen in uw animatie gebruiken. U kunt uw animatie ook van Flash tekst voorzien.
Les 3: animeren, tweens
Deze les van de Flash cursus gaat u animeren. U maakt kennis met de tijdlijn en de mogelijkheden die hij biedt. U werkt met frames en keyframes en heel wat meer. De elementen die u animeert kunt u inmiddels zelf maken: u ontwerpt een aantal elementen ontwerpen voor hergebruik.
Aan het eind van deze les kunt u werken met de tijdlijn. U kunt frames en keyframes gebruiken om diverse soorten elementen te laten bewegen.
Les 4: symbol, instance...
Tijdens deze spannende les werkt u met de zogenaamde 'symbols' en 'instances' in Flash. Hiermee kunt u op nog meer manieren animeren.
U gebruikt bijzondere instellingen voor animaties en werkt met speciale bibliotheken.
Aan het eind van deze les kunt u snel presentaties omkleuren en een ontwerp in meerdere kleuren presenteren. Ideaal voor u en uw klant.
Les 5: maskers en interactie
U gaat tijdens deze les werken met maskers. Het principe van een masker wordt uitgelegd en daarna gaat u leren hoe u een masker creatief kunt gebruiken.
u gaat hierna ook de eerste interactie invoegen: u gaat knoppen aanmaken die diverse acties kunnen laten uitvoeren.
Na deze les kunt u in Flash een animatie maken met interactieve elementen. U kunt maskers op bijzondere manieren instellen om speciale effecten te krijgen.
Les 6: geluid en pad
U gaat tijdens deze les werken met geluid. Geluid maakt een animatie natuurlijk echt af.
Nog niet behandelde onderdelen komen ook aan bod: u gaat dus werken met animatiepaden en speciale instellingen.
Na deze les kunt u met geluid in Flash werken en bijzondere elementen animeren en aanpassen.
Les 7: toets
Tijdens deze les krijgt u een concrete opdracht uit te voeren. Er zijn bepaalde instructies en u zult de nodige elementen allen in uw Flash animatie moeten kunnen integreren.
U kunt deze toets ook afleggen aan het eind van de complete opleiding.
Na afloop van deze cursus kunt u vanaf nul Flash animaties ontwerpen en maken. U kunt deze voorzien van geluid en interactie. Ze zijn klaar voor gebruik op websites en in geanimeerde banners. De basis voor het werken met apps is ook gelegd.
Blok 6: SEO
Tijdens de SEO module gaat u zelf-ontwikkelde websites optimaliseren voor zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. U leert tips en trucs en gaat concreet aan de slag met een door u zelf gebouwde website.
Les 1: SEO en tips
Tijdens deze les gaat u tips en trucs leren om websites op een goede manier te laten verschijnen in de resultaten van zoekmachines. Deze les is puur theorie.
Les 2: SEO toepassen
Tijdens deze les gaat u nog meer tips krijgen en gaat u aan de slag met een door uzelf gemaakte website. Er is tijd om een of twee pagina's te optimaliseren en voor vragen.
Afsluitende module
Dit is de laatste les. U zult een project moeten uitvoeren. Dit mag u ook thuis doen: het is veel werk om een complete website te bouwen.
Uw eigen website: ontwerp
U gaat voor uw examen een complete website ontwerpen. Dit doet u in Photoshop of Illustrator, als u de Photoshopmodule hebt omgezet in de Illustrator module.
Website bouwen
U gaat de ontworpen website omzetten in code: HTML en CSS. U gaat hem natuurlijk ook voorzien van door uzelf bewerkte foto's.
Extra: de cursisten die in plaats van Photoshop Illustrator hebben gedaan kunnen Illustrator gebruiken om extra elementen en logo's te ontwerpen.
SEO toepassen
U past SEO (zoekmachine optimalisatie) toe op de door u gebouwde website.
Host en domein regelen
U regelt een host die uw domein gaat hosten zodat u de website op een goede plek kunt plaatsen. Een host en domein zijn niet per definitie noodzakelijk, als u deze kosten wilt vermijden hoort u andere opties.
Website uploaden
U uploadt de website naar een internetadres, zorgt ervoor dat het beheersysteem is ingeschakeld en voegt de nodige functionaliteit toe. Natuurlijk wordt deze website ook geoptimaliseerd met de SEO technieken die u hebt leren toepassen.
Na deze opleiding kunt u een ontwerp van een website maken in Photoshop of Illustrator.
U kunt het ontwerp omzetten in een volledig functionele website: u kunt websites bouwen.
U weet hoe u met behulp van de code Dreamweaver verder kunt laten gaan dan oorspronkelijk bedoeld en bent door uw kennis van code ook voorbereid op het werken met andere HTML editors en CMS systemens.
U kunt websites op meerdere manieren publiceren, onderhouden en bijhouden en weetwaar u op moet letten bij hosting en domeinen.
U kunt bovendien met Flash animaties met interactie en geluid maken. U bent met recht een webdesigner.