Wat wij u leren én zelf doen ziet u in de banners: eigen © CreativePark artwork uit elke illustrator cursus, indesign en photoshop cursus

CreativePark en cookiesEmail CreativePark

© CreativePark 2003 - 2013

CreativePark
Adobe Vakschool

Web designer of website bouwer? Dit waren altijd twee heel andere takken van sport. De webdesigner was de creatieveling, de website bouwer was de techneut.

Leer (X)HTML(5)! Welk programma u ook gaat gebruiken voor het bouwen van websites, HTML code staat aan de basis van alle inhoud op die pagina's. Bovendien is HTML code leuk om te leren.

U wilt alleen websites ontwerpen, niet bouwen? In dat geval kunt u perfect aan de slag met Adobe Illustrator, Photoshop of zelfs InDesign. Illustrator blinkt hierin uit.<

Websites ontwikkelen, niet ontwerpen? In dat geval zult u veel moeten weten van code. Niet alleen van HTML code maar ook van CSS, PHP of ASP, scripting en bijvoorbeeld jQuery.

Webdesigner en web ontwikkelaar: een fascinerende industrietak waarin met zeer veel verschillende media wordt gewerkt. Als webdesigner komt u terecht in een vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is.

HTML code is niet moelijk te leren. Het is een schone, makkelijke code die erg leuk is om te leren. U hebt alleen wat kennis nodig van de Engelse taal: HTML is in
Amerikaans Engels opgemaakt.

Webdesigner Opleiding: Combineer HTML, CSS, Dreamweaver Photoshop of Illustrator Flash en Zoekmachine Optimalisatie in een spannende opleiding.

U hebt meestal een keer per week les. Maar dat is niet alles: tussen de lessen door krijgt u nog volledige begeleiding. U bent, de toets meegerekend, in zeven intensieve weken klaar met uw cursus.

Webdesigner Meesteropleiding: leer vanaf nul HTML en CSS code schrijven voor gebruik in WordPress en diverse andere webeditors en natuurlijk ook in Dreamweaver.
Gebruik Dreamweaver voor het vormgeven van WordPress websites en ook voor Joomla en andere content management systemen.

U bevindt zich hier: Home >Webdesign cursussen algemeen > Webdesigner of website bouwer
 

Webdesigner, website bouwer, webmaster

Voor website ontwerp gebruikt u meestal Illustrator of Photoshop. Hiermee kunt u, met name in Illustrator, elementen makkelijk verplaatsen en omkleuren. Voor website onderhoud zijn ook diverse programma's. 

 

 

De taken van
de webdesigner

Website ontwerpen, webdesigner, tutorial en cursus

De programma's
voor de webdesigner

Website bouwer, webmaster, website bijhouden

 

Takenpakket

Ontwerpen

Websites ontwerpen is een vak apart. U zult gevoel moeten hebben voor opmaak en kleur en ook voor vlakverdeling.

Websites ontwerpen is iets heel anders dan websites bouwen. Voor het ontwerpen van websites wordt vaak gebruik gemaakt van Illustrator of Photoshop. Hiermee kunt u, met name in Illustrator, elementen makkelijk verplaatsen en omkleuren en wat u voor ogen hebt bij elkaar zetten. U kunt er een voorbeeld mee maken voor uw klant zodat hij kan kijken of het ontwerp bevalt. En natuurlijk kunt u aan de hand van dit voorbeeld de website bouwen.

Bijbehorende programma's

Bouwen en onderhouden

Websites bouwen is iets heel anders dan het ontwerpen ervan. Bouwen wordt in andere programma's gedaan: programma's die uw ontwerp omzetten in code (HTML, CSS en voor speciale interactie ook scripts en PHP). En die code zorgt op zijn beurt voor pagina's die op internet kunnen worden gebruikt.

Die code is dus onder andere HTML code: HyperText Markup Language. Elk programma waarmee u een website bouwt (ook als de ontwikkelaar van dat programma zegt dat er geen code aan te pas komt ;) ) heeft deze code nodig. U dus ook! U kunt dan buiten de mogelijkheden van dat programma treden en de website precies zo krijgen als u wilt.

Alles, alles, alles ontwerpen

Maar niet alleen dat. Hebt u er weleens bij stilgestaan dat een website knopjes kan gebruiken, speciale kleuren of achtergronden? Alles wat u op een website ziet zult u ervoor moeten ontwerpen. Elk plaatje, elk knopje, de kleur van de links, de achtergrondkleur van de formulieren en ook alle verschillende soorten pagina's.

bouwen

Een website bouwen (de code voor de website produceren) kan in Dreamweaver worden gedaan, óók als u de website later in WordPress of in een ander Content Management Systeem (CMS) wilt gebruiken en/of beheren.

Omzetten voor internetgebruik

Als u alles hebt vormgeven, tot in de kleinste details, zult u het ontwerp moeten omzetten voor gebruik op internet. Want uw ontwerp kan niet zomaar op internet worden gezet: het is slechts een stilstaand beeld zonder interactie mogelijkheid. U zult het moeten omzetten in iets wat op internet kan worden gebruikt: pagina's met code, compleet met interactieve elementen voor de navigatie of speciale elementen als lightboxes en jquery extra's.

Waarin gaat u werken?

Een website bouwen (de code voor de website produceren) kan in Dreamweaver worden gedaan, óók als u de website later in WordPress of in een ander Content Management Systeem (CMS) wilt gebruiken en/of beheren.

Ook het onderhouden van een website is prachtig in Dreamweaver te doen: als u een bestand aanpast kan door de hele website heen de wijziging worden doorgevoerd. Dreamweaver is met recht een krachtig CMS systeem.

Ook als u met een ander content management systeem (CMS) gaat werken is het fijn om de website layout in Dreamweaver te maken. U kunt de pagina's die u in Dreamweaver bouwt prima omzetten in themes/templates (sjablonen) voor WordPress, Joomla en andere CMS omgevingen.

 

 

Programma's voor het ontwerpen en bouwen van websites. En voor het maken van themes en sjablonen in content management systemen.

Website ontwerp (webdesign)

Adobe Illustrator: ontwerpen

Een werkelijk ideaal programma waarmee u makkelijk alle elementen niet alleen kunt ontwerpen maar ook verplaatsen en samenstellen. Het ontwerpen van een website is nog nooit zo efficiënt en vooral ook: leuk! geweest. Deze website is dus natuurlijk ook in Illustrator ontworpen.

Een cursus Illustrator >

Adobe Photoshop: ontwerpen

U kunt ook in Adobe Photoshop een website ontwerpen. Het omkleuren en verplaatsen van elementen gaat erin ook prima maar vereist net wat meer kennis. Er zijn voor tekst ook minder mogelijkheden dan in Adobe Illustrator. Al met al zal dit, als u Illustrator beheerst, de tweede keus zijn. Maar omdat u Photoshop moet beheersen voor het bewerken en verwerken van beeldmateriaal op de websites slaat u met Photoshop twee vliegen in een klap.

Als u Photoshop al beheerst kunt u kiezen voor de comfort zone of de uitdaging aangaan en Illustrator leren. U zult hiervan geen spijt krijgen.

website bouw en onderhoud 

Adobe Dreamweaver: bouwen

Dreamweaver is een van de meest gebruiksvriendelijke web editors die er zijn. U kunt erin de pagina's precies zo krijgen als u wilt en gebruik maken van HTML, PHP, XML, ASP, CSS, JavaScript en heel wat meer. Dreamweaver biedt een bijzonder flexibel en uitgebreid pakket aan mogelijkheden.

Een cursus Dreamweaver >

Adobe Dreamweaver: onderhoud

Ook voor het onderhouden van websites is Dreamweaver ideaal. U werkt met een programma waarin u zowel code als design kunt zien en bovendien makkelijk elementen kunt invoegen, net zo eenvoudig als u in bijvoorbeeld Word beeldmateriaal invoegt.

Een cursus Dreamweaver >

En WordPress dan?

Er wordt al snel geroepen om een website in bijvoorbeeld in WordPress te bouwen. En dat kan ook maar tegelijk ook niet... WordPress is meer een Content Management Systeem waarin u minder grip hebt op de code. En als u die grip toch wilt... kunt u Dreamweaver inschakelen.

Een cursus WordPress >

 

wist u dat...

  • .. .er bedrijven zijn die websites ontwerpen waarna klanten een Photoshop document krijgen waarmee ze zelf aan de slag moeten om de website te bouwen? En natuurlijk niet in Photoshop!
  • ... er van u als website bouwer vaak wordt verwacht dat u ook computer gerelateerde problemen zult kunnen oplossen?
  • ... een webmaster vaak alleen een bestaande website zal hoeven te onderhouden?
  • ... het inhuren van een professioneel webdesigner en website bouwer veel geld kan schelen?
  • ... het werken met een slimme buurjongen of achterneef vaak voor problemen zorgt omdat het bouwen en bijhouden van uw website niet een prioriteit voor hen zal zijn? En terecht natuurlijk :)

 

 
Illustrator Cursus in Amsterdam Photoshop cursus in AmsterdamInDesign cursus in AmsterdamDreamweaver cursus in AmsterdamFlash cursus in AmsterdamFotografiecursus en video cursus in Amsterdam, fotografie cursusNaar boven