Wat wij u leren én zelf doen ziet u in de banners: eigen © CreativePark artwork uit elke illustrator cursus, indesign en photoshop cursus

CreativePark en cookiesEmail CreativePark

© CreativePark 2003 - 2013

CreativePark
Adobe Vakschool

U bevindt zich hier: Home > Webdesign cursussen algemeen > Moet u code kunnen schrijven?
 

Moeten webdesigners code leren?

Strikt genomen hebt u als webdesigner geen code nodig: u ontwerpt websites alleen maar. Maar als u websites ook wilt bouwen dient u minstens HTML en CSS code te beheersen.  

 
 

Als designer van websites hebt u in de praktijk niet direct met code te maken. Als website bouwer wèl: u bouwt met HTML en CSS (en soms meer) een website op). Als webdesigner ontwerpt u een website en doet dat op uw gevoel, gebruik makend van u uw verstand van vlakverdeling en kleur. Een website ontwerpen is vormgeven voor internet. Maar het is meer: het is ook creatief werk.

Code beheersen of niet?

Er is een groeiende trend om website designers ook de websites te laten bouwen. Dit betekent dat u ook zult moeten weten hoe u dat doet. En als u dat gaat doen zult u ook wel degelijk met code te maken krijgen. De meeste webeditors bieden de mogelijkheid om met weinig kennis van zaken al websites in elkaar te zetten. Bovendien zijn er Content Management Systemen (CMS) waarmee u een website op kunt zetten en kunt kiezen uit diverse templates (sjablonen oftewel kant en klare ontwerpen).

Maar wat als u het net iets anders wilt? Wat als de kleur van links moet worden aangepast. Wat als de achtergrondkleur anders moet zijn. Of sterker nog: wat als het ontwerp eigenlijk niet voldoet en u elementen anders wilt positioneren of wilt verwijderen of toevoegen? Dan is kennis van code wel zo cruciaal: u kunt de bestaande pagina's dan aanpassen.

Twee belangrijke codetalen

Als u meer grip wilt hebben op hoe pagina's eruit zien zult u kennis moeten hebben van ten minste twee codetalen: HTML en CSS.

Met HTML bepaalt u wat er op de pagina's te zien is.
Met CSS bepaalt u hoe wat er te zien is eruit komt te zien.

Wat nu?

HTML code leert u tijdens de volgende cursussen:
HTML, CSS en Dreamweaver cursus
HTML supermodule
HTML en CSS cursus

Ook CSS leert u tijdens de webdesign cursussen, het is een zeer belangrijke codetaal. CSS leert u tijdens de volgende cursussen:
HTML, CSS en Dreamweaver cursus
Dreamweaver Gevorderden cursus
CSS supermodule
HTML en CSS cursus

Nog meer code: PHP, ASP, JavaScript, jQuery en andere scripts

U zult al snel ook met andere code te maken krijgen maar in het begin hoeft u zich daar nog niet druk over te maken. Als serieus geinteresseerde is het immers belangrijker om een goede basis te krijgen. Begin dus eerst met HTML en CSS. Daarna kunt u voortborduren op een stevige ervaring en gebruik maken van bijvoorbeeld PHP, ASP, jQuery, JavaScript/ECMAscript en heel wat meer.

Advies

Als u alleen websites wilt ontwerpen is het niet nodig code te beheersen. Het is wel handig als u het wél beheerst: zo ontwerpt u met in het achterhoofd de mogelijkheden van tegenwoordig.
Als u websites ook zelf wilt bouwen zult u om te beginnen HTML en CSS code moeten leren.

 

 
Illustrator Cursus in Amsterdam Photoshop cursus in AmsterdamInDesign cursus in AmsterdamDreamweaver cursus in AmsterdamFlash cursus in AmsterdamFotografiecursus en video cursus in Amsterdam, fotografie cursusNaar boven