Wat wij u leren én zelf doen ziet u in de banners: eigen © CreativePark artwork uit elke illustrator cursus, indesign en photoshop cursus

CreativePark en cookiesEmail CreativePark

© CreativePark 2003 - 2013

CreativePark
Adobe Vakschool

U bevindt zich hier: Home > Webdesign cursussen algemeen > HTML, CSS, PHP en meer code
 

HTML, CSS, PHP en heel wat meer code

Tijdens een cursus webdesign en de Webdesigner opleiding krijgt u direct te maken met verschillende soorten code. HTML, CSS, PHP code en nog veel meer. Code kennen is design kunnen sturen. 

 

 

Webdesign codetalen

Als bouwer van websites hebt u in de praktijk verschillende soorten code nodig. U zult sommigen van hen goed moeten beheersen, dan kunt u de webpagina's naar uw hand zetten. Bovendien kunt u dan buiten de grenzen en mogelijkheden van het programma waarmee u werkt treden en de pagina's en functies precies zo krijgen als u wilt. Een extra menu erbij? Hier! Andere kleuren gebruiken? Alsjeblieft. Een speciale actie uit laten voeren? Alsjeblieft. Met code maakt u een website echt 'eigen' en kunt u uw klanten beter bedienen.

Hieronder vindt u alvast wat codes die u tegen zult komen.

HTML

HTML code vertelt de browser wat voor elementen moeten worden getoond.

Als serieus geinteresseerde in een webdesign cursus of zelfs een webdesigner opleiding hebt u waarschijnlijk al van deze code gehoord. HTML code oftewel Hyper Text Markup Language is de code die de browsers omzetten in een visueel waarneembaar beeld. Maar HTML doet meer: het staat ook aan de basis van elementen die u niet direct waarneemt of die speciale acties moeten gaan uitvoeren.

HTML is de basis van alle pagina's op internet. Alles wat u ziet, of u nu met PHP of andere technieken pagina's gaat bouwen en samenstellen, wordt grotendeels opgebouwd met HTML code. Tijdens de cursussen webdesign zoals de cursus 'HTML, CSS en Dreamweaver' zult u deze code dus ook leren schrijven. Hij is niet moeilijk te leren en erg prettig.

Veel ontwikkelaars gebruiken XHTML. Ook dit heeft HTML als basis maar gebruikt een striktere opmaak. In 2009 werd aangekondigd dat de ontwikkeling van XHTML2 door het W3C, de ontwikkelaar van HTML (en meer!) zou worden gediscontinueerd.
Er wordt doorontwikkeld aan HTML5, door de werkgroep WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) die na een poos (deels) onder de vleugel van het W3C werd genomen. In HTML5 is de syntax van zowel HTML als XHTML mogelijk. HTML5 is nog niet af, het plan is om tot in december 2014 door te sleutelen.

HTML/XHTML code leert u tijdens de volgende cursussen (en u leert bovendien strikt coderen om ook XHTML te kunnen gebruiken):

HTML, CSS en Dreamweaver cursus
HTML supermodule
HTML en CSS cursus

Nog meer functies van (X)HTML komen aan bod tijdens de Dreamweaver Cursus Gevorderden.

CSS: Cascading Style Sheets

CSS code vertelt de browser hoe de elementen eruit moeten zien.

Alle elementen die op een webpagina te zien zijn dienen te worden opgemaakt. De browser krijgt via HTML de instructies over wat er moet worden getoond. CSS geeft de browser de instructie over hoe dit eruit moet komen te zien. Maar CSS doet veel meer dan dat: het zorgt behalve voor het opmaken van de elementen ook voor positionering: het vertelt de browser dus waar de elementen moeten staan en hoe ze zich verhouden tot de andere elementen.

Ook CSS leert u tijdens de webdesign cursussen, het is een zeer belangrijke codetaal. CSS leert u tijdens de volgende cursussen:

HTML, CSS en Dreamweaver cursus
Dreamweaver Gevorderden cursus
CSS supermodule
HTML en CSS cursus

PHP, ASP

PHP en ASP code kunnen dynamisch onderdelen laden en speciale functies uit laten voeren.

Een bijzondere codetaal is PHP: Hypertext PreProcessor, door Rasmus Lerdorf in 1995 ontwikkeld. ASP is een door Microsoft ontwikkelde variant ervan en dateert uit 1996.
Met PHP kunnen onderdelen waaruit pagina's bestaan aan elkaar worden gelast. Maar er kan nog heel wat meer mee. Er kunnen instructies mee worden geschreven die op de pagina dienen te worden uitgevoerd. Zo kunt u elementen dynamisch laten genereren.

JavaScript, jQuery en andere scripts

Scripts kunnen verschillende taken laten uitvoeren en speciale effecten genereren.

Uw ontwerp kan niet zomaar op internet worden gezet: het is slechts een stilstaand beeld zonder interactie mogelijkheid. U zult het moeten omzetten in iets wat op internet kan worden gebruikt: pagina's met code, compleet met interactieve elementen voor de navigatie of speciale elementen als lightboxes en jquery extra's.

 

 

 
Illustrator Cursus in Amsterdam Photoshop cursus in AmsterdamInDesign cursus in AmsterdamDreamweaver cursus in AmsterdamFlash cursus in AmsterdamFotografiecursus en video cursus in Amsterdam, fotografie cursusNaar boven